Speltakken

Hier is informatie te vinden over allerlei zaken die horen bij onze scouting en gelden voor alle speltakken. De informatie die specifiek geldt voor een bepaalde speltak is terug te vinden door in het menu op de betreffende speltak te klikken.

Kennismaken met Scouting

Iedereen is welkom bij Scouting. Ben je er niet zeker van of Scouting iets voor jou of je kind is? Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. We leiden jullie graag rond over ons terrein en in ons gebouw. Of je nu als jeugdlid of als leiding deel wilt gaan uitmaken van de Scouting, je zit er niet gelijk aan vast. Je kan altijd eerst 4x proef komen draaien om te ervaren of Scouting echt iets voor jou is. Ben je daarna nog steeds enthousiast? Dan kan je officieel worden aangemeld. Hiervoor ontvang je dan van de betreffende speltak het aanmeldpakket.

Voor de jongste kinderen, de Bevers, is het vaak een eerste plek waar ze deel vanuit gaan maken. Dit is niet alleen voor de Bevers spannend, maar ook voor u als ouder van de (toekomstige) Bever. Daarom bent u ook van harte welkom de eerste keer een kwartiertje mee te komen kijken bij de opkomst. U kunt dan zelf zien hoe een opkomst in zijn werk gaat. De volgende opkomsten vragen wij u echter vriendelijk om niet meer te blijven kijken. Dit zorgt soms voor onrust bij andere kinderen en vaak werkt het ook zo dat als kinderen hun ouders niet meer zien en druk bezig zijn, ze ook geen tijd hebben om aan eventuele heimwee te denken.

Meer informatie over het lidmaatschap is te vinden onder ‘Lid worden’.

Scoutingkleding

Over de gehele wereld dragen alle Scouts, jong en oud een Scoutfit. Zo wordt de kleding genoemd die wij dragen. Dit doen wij om herkenbaar te zijn tegenover mensen van buiten de groep en ook om geen onderscheid te maken tussen arm en rijk. Alle speltakken hebben een eigen kleur, de Bevers dragen rood, Welpen groen, Scouts beige en de Explorers grijs.

Nadat een Scout bij een speltak geïnstalleerd is komen er ook insignes op de Scoutfit. Bij onze groep gebruiken we een aantal standaard insignes, namelijk het installatieteken, speltak-insigne (verschillend per speltak), Nederlandse vlag en groepsnaambandje. Sommigen hebben ook nog de regiobadge erop zitten. In de loop van de tijd komen er vaak nog meer insignes bij op de Scoutfit. De meeste insignes worden gedragen op een specifieke plek van de Scoutfit. Wil je weten waar? Vraag het aan je leiding of kijk op https://www.scouting.nl/over-scouting/wat-is-scouting/scoutfit. Welke insignes u zelf moet aanschaffen en welke insignes via de speltak te krijgen zijn, kunt u het beste bij de betreffende speltak navragen.

Naast de Scoutfit dragen wij ook onze groepsdas met dasring. Onze groep draagt de MacLeod das.

Wij vragen u uw kind altijd in de Scoutfit naar de opkomst te laten komen. Zeker wanneer wij een dagje met de kinderen op pad gaan. Op deze manier kunnen wij in één oogopslag zien welke kinderen bij ons horen en zijn wij herkenbaar voor onze omgeving. Ook het naambandje op de mouw kan helpen op het moment dat een kind de groep kwijt is geraakt, zodat iemand ons kan roepen (dit geldt met name voor de jonge kinderen).

Installatie

Als uw kind bij scouting komt of als uw kind overgaat van de ene speltak naar de volgende speltak, wordt hij of zij geïnstalleerd. Dit is een feestelijk en officieel gebeuren waarbij papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes van harte uitgenodigd zijn. Ook filmcamera’s en fototoestellen zijn van harte welkom. De kinderen die geïnstalleerd worden, krijgen de insignes opgespeld en de das en dasring omgedaan. Zij horen dan helemaal bij de groep en zijn officieel Bever, Welp, Scout of Explorer! U krijgt vanzelf te horen tijdens welke opkomst de installatie plaatsvindt. Ook krijgt u te horen wat er voor de installatie nodig is (zie hiervoor ook de informatie onder het kopje Scoutingkleding). 

Overvliegen

Aan het begin van het nieuwe scoutingjaar, gaan alle oudste leden binnen de groep over naar een volgende speltak. Halverwege het scoutingjaar doen we dit nog een keer. Dit wordt “overvliegen” genoemd. Wij nemen op die dag afscheid van onze oudste Bevers, Welpen en Scouts, waarna ze welkom worden geheten bij hun nieuwe speltak. De volgende groep biedt uw kind activiteiten aan die goed aansluiten bij zijn of haar leeftijd. Zij maken daar rustig kennis met de andere kinderen, de leiding en het nieuwe thema. Het overvliegen gebeurt meestal nadat uw kind al één of enkele keren heeft kunnen wennen bij de nieuwe speltak. Vanuit de Bevers kunnen de kinderen overvliegen naar de Khaniwarahorde of de Sioniehorde. Tegen de tijd dat uw kind gaat overvliegen bekijken we samen naar welke groep uw kind het beste kan gaan. Ook ontvangt u als ouder dan informatie over de betreffende speltak waar uw kind naartoe overvliegt.

Openen & Sluiten

Alle speltakken beginnen de opkomst met het ‘openen’ en eindigen de opkomst met het ‘sluiten’. Iedere speltak doet dit op zijn eigen manier en overal gebeurt het dan ook net een beetje anders. Bij de Bevers doen ze dit met een liedje, de Welpen openen met een lied en sluiten met een paar zinnen en de Scouts staan in een kring rondom de vlaggenmast om de vlag te hijsen en te strijken en met elkaar het ‘troep saluut’ te maken. De Explorers hebben geen specifieke opening, maar eindigen hun opkomst met een rondje evalueren.

Activiteiten

In de speltakken wordt het Scoutingspel gespeeld. Het programma bestaat bij alle speltakken uit terugkerende activiteiten, behalen van insignes en eenmalige of nieuwe activiteiten.

Wij vinden het belangrijk dat het scoutingprogramma gevarieerd en uitdagend is voor alle leeftijden. Om deze reden besteedt de (bege)leiding veel aandacht aan het programma. Bij de Explorers is te zien dat zij al zo zelfstandig zijn om zelf het programma in elkaar te zetten.

Er zijn door het jaar heen enkele groepsactiviteiten (daarover is meer te lezen op onze website, www.nsgscouting.nl). Het programma bouwt zich op en groeit met de leeftijden mee, waarbij de ontwikkeling van de kinderen voorop staat op allerlei gebieden. Als basis voor het maken van een goed scoutingprogramma wordt gebruik gemaakt van de acht activiteitengebieden van Scouting Nederland. De activiteitengebieden zijn:

  1. Uitdagende scoutingtechnieken
  2. Expressie
  3. Sport & Spel
  4. Buitenleven
  5. Internationaal
  6. Samenleving
  7. Identiteit
  8. Veilig & Gezond

De (bege)leiding van een speltak

Elke speltak heeft een aantal leiding en een eigen teamleider. Bij de Explorers spreken we niet meer van leiding, maar van begeleiding.

De teamleider van een speltak vormt samen met de teamleden en de kinderen een speltak; de basis van Scouting. Deze teamleider stuurt de speltak aan en is als het ware de ‘koppeling’ tussen het leidingteam van de betreffende speltak en het scoutingbestuur. Heeft u een klacht of een opmerking dan kunt u hiervoor bij de teamleider terecht. Als u dit niet met de leiding zelf wilt bespreken, dan kan de teamleider u tevens in contact brengen met de groepsbegeleiders of een ander lid van ons scouting bestuur.

Deskundigheid van de (bege)leiding

U wilt natuurlijk zeker weten dat uw kind bij ons in goede handen is. Daarom zetten wij binnen onze groep in op het kwalificeren van onze (bege)leiding. Dit gebeurt in samenwerking met onze praktijkbegeleiding. De kwalificatie is afgestemd op de leeftijdscategorie van de speltak (een Bever vraagt immers iets anders dan een Scout en het begeleiden van een Explorer gaat anders dan het leiding geven aan een Welp). Naast de kwalificatie volgens eisen vanuit Scouting Nederland, organiseert de praktijkbegeleiding minimaal één keer per jaar een trainingsdag voor alle (bege)leiding.

Afmelden

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat uw kind een keertje niet kan komen. Wij vragen u dit van tevoren wel even te melden, zodat we hier rekening mee kunnen houden. U kunt de betreffende speltak dan een mail sturen. Explorers zijn al een stuk zelfstandiger en die vragen wij dan ook zelf om zich af te melden als zij niet kunnen komen.