Groepsactiviteiten

De vrijwilligers van de Scouting Nico Steenbeekgroep organiseren ieder jaar verschillende groepsactiviteiten. De groepsactiviteiten die jaarlijks terugkeren zijn:

Overvliegen

Twee keer per jaar, aan het begin van het jaar en na de zomervakantie, vindt het overvliegen plaats. De oudste kinderen van een speltak gaan dan over naar een hogere speltak. Tijdens een overvliegopkomst nemen de oudste kinderen van een speltak officieel afscheid van hun oude speltak en worden welkom geheten door hun nieuwe speltak. Voordat kinderen gaan overvliegen, mogen zij al een paar keer meekijken bij de nieuwe speltak.

De invulling van het overvliegen verschilt per keer. Soms vliegen de kinderen letterlijk over naar de nieuwe speltak via een kabelbaan. De andere keer spelen we een groot spel waarbij de overvliegers hun nieuwe uniform kunnen verdienen. We hebben zelfs een keer een vliegtuig gepionierd om de kinderen naar hun nieuwe speltak te vliegen.

Regionale opkomsten

Eenmaal per jaar wordt er, per speltak, een regionale opkomst georganiseerd. Voorbeelden van regionale opkomsten zijn de bever-doe-dag voor de Bevers en de jungledag voor de Welpen. Op deze dagen komen alle speltakken uit de hele regio bij elkaar om samen leuke activiteiten te doen. Voor de jongere speltakken is dit vaak binnen een bepaald thema. Tijdens een regionale opkomst maken de kinderen kennis met andere kinderen die ook op Scouting zitten en leren ze nieuwe spelletjes.

Lotenactie

Elk jaar doen wij mee met de Nationale Scouting Loterij georganiseerd door Scouting Nederland. Een aantal weken lang verkopen de jeugdleden de scoutingloten aan familie en vrienden of in hun eigen wijk. De Scouting Loterij is een belangrijke bron van extra inkomsten. Een groot deel van de opbrengst gaat namelijk naar onze eigen groep. Hiervan betalen we onder andere het onderhoud van het gebouw en leuke activiteiten. Zo kunnen we de contributie zo laag mogelijk houden.

Door loten te verkopen kunnen de leden niet alleen geld ophalen voor onze vereniging maar ze sparen ook voor toffe insignes. Met elk verkocht lot verdien je 1 punt. Bij 10 punten ontvang je al je eerste insigne. Als je alle insignes hebt gehaald wordt het een mooie krans op je uniform.

JOTA/JOTI

Ieder derde weekend van oktober vindt wereldwijd de JOTA/JOTI plaats. JOTA/JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld hebben tijdens dit weekend contact met elkaar via de amateurradio of het internet.
Tijdens de JOTA/JOTI zijn er zendamateurs op de boerderij aanwezig die de kinderen helpen om contact te maken met kinderen van andere scoutinggroepen in Nederland en ver daarbuiten. We bouwen ook regelmatig een JOTA-toren voor het gebruik van de amateurradio. Ook andere manieren om te kunnen communiceren worden tijdens dit weekend gebruikt. Tijdens de JOTA/JOTI worden er door de kinderen vaak elektronica bouwpakketjes gesoldeerd.

Sinterklaas

Elk jaar bezoeken Sinterklaas en zijn Pieten de boerderij. Voor de jongere speltakken bedenken de spelletjespieten altijd leuke spelletjes om met zijn allen te doen. Aan het eind heeft Sinterklaas ook altijd nog een leuk cadeautje geregeld voor iedereen. De oudere speltakken organiseren vaak hun eigen sinterklaasprogramma, zoals een cadeau-ruilspel.

Kerstopkomst

Om het jaar op een gezellige manier af te sluiten, vindt de kerstopkomst plaats. De invulling van deze opkomst varieert, maar wordt vaak met alle speltakken gevierd. Zo hebben alle kinderen een keer een groot lunchbuffet gemaakt. Alle ouders en vrijwilligers mochten samen met de kinderen van alle lekkere dingen genieten.

Oliebollenactie

In december vindt de jaarlijkse oliebollenactie plaats. De oliebollenactie is de leukste en gezelligste actie die we met zijn allen organiseren. Begin december start dit met de verkoopdag waarbij we met alle speltakken langs de deuren gaan om oliebolbestellingen op te nemen. Hierna worden we door de organisatie altijd getrakteerd op een lekkere lunch. Daarna kunnen kinderen nog bij hun eigen familie en vrienden of in hun eigen wijk bestellingen opnemen. Op 29 en 30 december pakken we de oliebollen in en bezorgen ze bij de klanten. Iedereen komt hierbij helpen, waardoor het een gezellige boel is op de boerderij.

Door oliebollen te verkopen kunnen de leden niet alleen geld ophalen voor onze vereniging maar ze sparen ook nog voor toffe insignes. Met elke verkocht zak verdienen zij 1 punt. Bij 10 punten ontvang je al je eerste insigne. Als je alle insignes hebt gehaald wordt het een mooie krans op je uniform.