Scouts (11-15 jaar)

Wie zijn de Scouts?

De Scouts van de Nico Steenbeek groep zijn een gemengde groep waarbij jongens en meisjes samen draaien. Bij de Scouts komen de jeugdleden echt in aanraking met alles wat scouting scouting maakt. Zo draaien we zoveel mogelijk buiten, we leren de jeugdleden omgaan met een bijl en zaag, vuur maken, knopen leggen, koken op een benzinebrander of op een open vuur, routetechnieken om een hike te lopen en we doen uitdagende activiteiten, zoals klimmen, vlotvaren en grote bosspellen. Noem maar op!

Bij de Scouts gaan we dus naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Kook op je eigen vuurtje. Sta op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van je verwacht. En wat kan jij van Scouting verwachten?

Praktische informatie

Scouts zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. Wij draaien op zaterdag van 14.00u-16.00u en één keer per maand op de laatste vrijdag van de maand van 19.00-21.00u.

Ontwikkel je eigen mening

Om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt. Je wilt weten hoe het is om met een andere cultuur in Nederland te leven. Hoe vies of schoon het water in de Rijn is. Waarom Max Havelaar koffie beter is. En als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting mag je zeggen wat je vindt. Ook als je 11 bent.

Gebruik je talenten

Een Scout ontwikkelt z’n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, zeilen, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, schminken, boogschieten, theater, vliegers maken… Je kunt het zo gek niet bedenken. Een voorbeeld: Op zomerkamp draai je echt een kamp met je eigen patrouille. Je moet dan kunnen pionieren, een tent op kunnen zetten en kunnen koken. En ieder kamp doen we weer veel uitdagende activiteiten. Iedere Scout heeft een eigen rol binnen de patrouille en iedereen kan zo op zijn of haar eigen manier zijn talenten benutten.

Verder kijken dan je neus lang is

Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving. In binnen- en buitenland. Een Scout wil van alle culturen in de wereld iets leren. En dat kan gemakkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen voor de Wereld Jamboree in Dronten. Iedere 4 jaar is er een Wereld Jamboree ergens in de wereld waar je 1x aan kunt deelnemen als jeugdlid. Alles wat je bij de Scouts leert kun je daar dan in de praktijk brengen.

Natuur

Geen beter leven dan buitenleven. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Dat is ook iets wat je belooft als je bij de Scouts komt.

Ploegwerk

Als je lid wordt van de Scouts krijg je te maken met je eigen patrouille. Het is een groepje van ongeveer zes Scouts waarmee je veel gaat samenwerken. De een is een kei in het navigeren, de ander heeft binnen vijf minuten het vuur branden. In een patrouile leer je van elkaar. Je zult merken dat de Scouts rekening met jou houden. Ze hebben iets voor je over. Dat komt omdat je iets moet beloven als je Scout wilt worden. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: Jullie kunnen op me rekenen.

Praktische informatie

Scouts zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. Wij draaien altijd op zaterdag van 14.00u-16.00u.

Doelstelling van de speltak

SCOUTS staat voor
Samen
Code en Traditie
Outdoor
Uitdaging
Teamgevoel
Spel en creativiteit

Bij de Scouts laten we al deze aspecten terugkomen tijdens de opkomsten. We zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk leert wat Scouting Scouting maakt in een veilige en vooral heel leuke omgeving. Met veel jeugdleden van je eigen leeftijd ga je samen aan de slag om de basisbeginselen van scouting te leren en om zo goed mogelijk voorbereid naar de Explorers door te kunnen stromen.

Wat doet de speltak in grote lijnen en hoe ziet een opkomst eruit?

De opkomsten

Tijdens de opkomsten zijn we zoveel mogelijk bezig met scouting en alles wat scouting scouting maakt. We werken vaak in thema-opkomsten van ongeveer 4 weken waarin je spelenderwijs leert hoe je moet pionieren, vuur moet maken, (primitief) moet koken, materiaal onderhoudt, routetechnieken onder de knie krijgt, etc etc. Natuurlijk is er nog voldoende tijd voor grote actieve spellen in en om de boerderij en op andere locaties zoals het bos of het strand

Op kamp

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen patrouille in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met kaart en kompas. Niet weten waar je ’s avonds slapen zal. Dikke vrienden worden. Dus houd de eerste week van de zomervakantie vrij voor dit avontuur.

Wat kan je van leiding verwachten?

De leiders zijn er vooral om je te helpen en ervoor te zorgen dat er iedere week weer leuke opkomsten worden georganiseerd. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Dat de Scouts een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Een ontdekkingsreis

Je hebt het nu wel door: plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting ontdek je de wereld om je heen. En daar leer je van. Je verlegt steeds je grenzen op een avontuurlijke manier. Je leert je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je straks 15 bent en naar de Explorers (15-18 jaar) gaat, kan jij zelfstandig beslissingen nemen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Jij maakt je eigen avontuur. Je weet hoe je uitdagingen moet aanpakken. En daar heb je voor de rest van je leven voordeel van.

Contactgegevens van de Scouts

Wil je meer informatie over de Scouts van de Nico Steenbeekgroep of wil je kennis komen maken (altijd 4x vrijblijvend)? Mail ons dan via scouts@nsgscouting.nl.

Meer informatie over de speltak Scouts vanuit Scouting Nederland is terug te vinden via https://www.scouting.nl/lid-worden/jeugdlid-worden/scouts.

Speltakteken Scouts