Explorers (15-18 jaar)

Wie zijn de Explorers?

Wilde ideeën? Grootse plannen? Verborgen talenten?

Bij de Explorers kan je aan de slag. Handen uit de mouwen voor de spannendste etappe in de ontdekkingsreis van Scouting. Explorers is een verzamelnaam voor Rowans (jongens), Sherpa’s (meisjes) en Matrozen ter Wilde Vaart (jongens en meisjes). Je kan je eigen wensen waar maken en doen wat je altijd al hebt willen doen.

Praktische informatie

Iedereen tussen de 14 en 18 kan Explorer worden. We draaien elke vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (met mogelijke uitloop tot 23.00 uur).

Doelstelling van de speltak

Het doel van de Explorers is dat de leden zelf opkomsten bedenken. Explorers hebben geen leiding meer, maar begeleiding die advies geeft en motiveert als dat nodig is. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden, ontwikkelen ze zich en worden ze zelfstandig. Ze doen vaardigheden en kennis op en ontwikkelen zich continu. Ook wordt er elk jaar toegewerkt naar een kamp in het buitenland.

Wat doet de speltak in grote lijnen en hoe ziet een opkomst eruit?

Explorers hebben het zelf voor ’t zeggen.

Ze maken samen plannen. Bepalen hun eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot straattheater, van zeezeilen tot zingen, van kampvuur in Kroatië tot afzien op de Ourthe…
Never a dull moment.
Geen dag hetzelfde.
Onmogelijk?
Abseilen, kanovaren, primitief kamperen, dagje strand en lekker stappen in dezelfde vakantie. Je eigen mok uit berkenhout hakken. Samen met een groep in Zuid-Afrika een milieuproject opzetten via Internet. Naar de Wereld Jamboree. Niks is onmogelijk.

Bij Explorers blijft het niet bij plannen maken. Plannen zijn er om uitgevoerd te worden.

Organisatietalent

Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten, luisteren en besluiten nemen.

Maar organiseren valt te leren. Want Explorer ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speelt z’n eigen rol in de groep. Hierbij worden de nieuwe en de oude Explorers aan elkaar gekoppeld, zodat ze elkaar een handje kunnen helpen. Met behulp van een programmaformulier moeten ze er samen voor zorgen dat er een uitgewerkt plan is. Dit plan kan dan ook uitgevoerd worden als ze zelf toch niet aanwezig kunnen zijn. Ook wordt er samen gekeken naar wat de Explorers zelf regelen en wat de begeleiding kan bijdragen. Worden de boodschappen zelf geregeld? Welke spullen zijn er nodig? Welke locaties zijn er nodig? Moet er nog overlegd worden met andere speltakken? Samen zorgen we ervoor dat alles goed georganiseerd is.

Ruimte en respect

Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de Explorers krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten. Maar Explorer ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf en voor anderen. Je wilt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent tenslotte lid van een internationale vereniging. Als Explorer heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logisch eigenlijk. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

Zelfbestuur

Bij de Explorers werken we met een zelfbestuur. Een zelfbestuur is het bestuur van een afdeling Explorers en bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Eén keer per jaar zijn er verkiezingen. Zo krijgt een Explorer de kans iets van de functie te maken. Het hebben van een bestuur heeft een heleboel voordelen:

  • Explorers hebben zelf de touwtjes in handen.
  • Explorers leren om te gaan met verantwoordelijkheden.
  • Explorers leren taken te verdelen.
  • Explorers leren hun eigen afdeling te managen.
  • Explorers doen ervaring op met bestuursvaardigheden.
  • Explorers krijgen een extra uitdaging in het programma-aanbod.

Begeleiding

Explorers zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een goede begeleider staat niet aan de kant uit z’n neus te eten, maar doet actief mee.

Samen

Zoals gezegd, Explorer ben je niet in je eentje. Je zou wel eens dikke maten kunnen worden. Samen uit, samen thuis. Samen plannen maken, samen de handen uit de mouwen steken. Samen feesten, samen opruimen. Samen brassen, samen dokken.

Op expeditie

Ook het zomerkamp organiseer je zelf. Explorers gaan op expeditie. Geen kleinigheid. Wel avontuur. Vaak letterlijk over de grens. Op pad met je rugzak. Wildkamperen waar dat kan. Zwerven in Zweden. Zeilen in Zeeland. Aanleggen aan je eigen eiland. Klimmen in Kandersteg. Een speeltuin bouwen in Noord-Ierland. Kanoën in Canada. Allemaal al gedaan door Explorers.

We proberen daarbij de eerste week van de zomervakantie aan te houden, maar hier kunnen wat wijzigingen in voorkomen. Bijvoorbeeld twee weken in plaats van één week, omdat de bestemming wat verder weg ligt.

De laatste grens.
De wereld ligt aan je voeten.
Nederland, Belgie, Chili, Thailand….
Jij bent aan zet.
Droom of werkelijkheid?
Spring en je weet ’t.

Als je te oud wordt voor de Explorers, kan je lid worden van de Stam. Maar daarnaast kun je natuurlijk ook bij één van de andere speltakken bij de leiding gaan. Graag zelfs!

Contactgegevens van de Explorers

Wil je meer informatie over de Explorers van de Nico Steenbeek Groep of wil je kennis komen maken (altijd 4x vrijblijvend)? Mail ons dan via explorers@nsgscouting.nl.

Meer informatie over de speltak Explorers vanuit Scouting Nederland is terug te vinden via https://www.scouting.nl/lid-worden/jeugdlid-worden/explorers.

Speltakteken Explorers