Nico Steenbeekgroep IJsselstein

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Speltakken Welpen

Welpen Algemeen

E-mailadres Afdrukken PDF

images/stories/speltakken/welpen/speltakteken welpen.jpg

Op deze pagina willen wij je graag iets meer vertellen over de welpen.

(Voor praktische informatie bekijk onder Khaniwarahorde of Sioniehorde)

Wat is dat nou, "De Welpen"?

De welpen, iedereen van 7 tot 11 jaar, spelen hun Scoutingspel in de jungle met Mowgli en Shanti. Naast Mowgli en Shanti leren ze in de jungle tal van junglefiguren kennen. Voor zowel water-, lucht- als landgeoriënteerde groepen zijn er herkenbare dierenfiguren te ontdekken.

De welpen bij de scouting volgen het verhaal uit het jungle boek, waar Mowgli op groeit bij de wolven. Hieronder zal het verhaal in het kort worden verteld.

Het jungleboek

Mowgli is de zoon van een houthakker. Als hij net kan lopen verdwaalt hij in de jungle. Shere khan (de tijger) zit hem achterna tot Mowgli een hol ziet. Hij verstopt zicht daar. In het hol wonen vader en moeder wolf(Raksha) met hun kinderen.

Kinderen van wolven heten welpen en zo komen we bij de scouting aan de naam welpen.

Op de vergadering in het jungle boek wordt besloten dat Mowgli bij de wolvenhorde wordt toegelaten.

Alle welpen bij elkaar tijdens een opkomst worden bij de scouting ook een horde genoemd Onze groep heet de Khaniwara horde. Een horde is opgesplitst in nesten. Elk nest heeft een nestleider. Als je word geïnstalleerd word je ook ingedeeld in een van de nesten.

Mowgli moet beloven dat hij zich aan de wetten van de jungle houdt.

Net als Mowgli beloven nieuwe welpen bij de installatie dat ze zich aan de welpenwet houden.

Welpenwet

Belofte voor Welpen

Een welp speelt samen
met anderen in de Jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk
en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.

Ik beloof mijn best te doen
een goede Welp te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan
en me te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op me rekenen.


Om te weten wat de jungle wetten inhouden krijgt Mowgli samen met de welpen les. De lessen worden behandeld

In de verschillende gebieden van de jungle samen met Shanti.

Om samen iets te leren moet je bij elkaar komen. Het wekelijks bij elkaar komen van welpen wordt een opkomst genoemd. Een opkomst wordt op een welpenmanier geopend.

De welpen krijgen les in de verschillende gebieden van de jungle, zo wordt er les gegeven op de Raadsrots over problemen. Bij de Raad van de wolven op de Raadsrots wordt besloten wat er in een horde gebeurt, Bagheera de panter is de leider van deze Khaniwara horde. De andere dieren en welpen nemen plaats naast de Raadsrots

Op de Khaali Jagah vlakte is er genoeg ruimte en kan je van alles leren of sport en spelletjes, er zijn altijd wel welpen die een spelletje willen doen. De vlakte heeft genoeg speelruimte voor iedereen.

De Nishaani plaats is een plek waar alle spannende dingen worden gedaan zoals kampvuur en een speurtocht door de bossen. Ook kan je lekker luieren in een hangmat die je wel zelf moet knopen! Dit leer je allemaal op de nishaani plaats.

De Talaab poel is een plek vol met diertjes en planten. Alles kun je hier te weten komen over kleine beestje, eetbare planten en hoe je een dier moet verzorgen. Je kunt dagenlang op ontdekkingstocht in de natuur zonder je maar een nacht te vervelen. Kortom hier is van alles te vinden.

Er zijn vele van dit plekken in de Jungle te vinden, de welpen gaan op zo veel mogelijk plekken op bezoek en leren van alles.

Bij de scouting leren de welpen geen dierentaal, maar wel andere talen, zoals geheimtaal. Ook leren ze tekeningen begrijpen. Hierbij moet vooral worden gedacht aan een kaart lezen. Plaatjes, die aangeven hoe je moet lopen bij een speurtocht. En nog meer van dat soort dingen.

De welpen leren hoe ze ongezien ergens moeten komen. En om goed voor zichzelf te kunnen zorgen leren ze hutten bouwen, koken op een vuurtje of fornuis enz. 
Daarom doen we vooral heel veel spelletjes bij de scouting. Alle activiteiten worden spelenderwijs gebracht, echt leren, zoals op school doen we niet. Het belangrijkste is toch dat het leuk is om samen iets te doen. Proefwerken bestaan niet bij de welpen. Er zijn wel opdrachten, waar je insignes mee kan verdienen. Die opdrachten doen de welpen samen, zodat ze leren om samen te werken. Verder kunnen ze natuurlijk aan de leiding vragen of die willen helpen. Hoe meer insignes iemand heeft, hoe meer die heeft geleerd.