Nico Steenbeekgroep IJsselstein

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Home Speltakken Bevers

Bevers

E-mailadres Afdrukken PDF

WIE ZIJN DE BEVERS?

Bevers zijn kinderen van vijf, zes en zeven jaar. Wij hebben op zaterdag opkomst van 10.00 - 12.00 uur.

Bevers houden vooral van spelletjes, knutselen, koken/bakken, naar het bos of strand gaan, sportief spelen, toneelspelen of gewoon samen spelen. Spelenderwijs ontdekken ze de wereld om zich heen. En daarvoor hoeven ze niet op reis. In het dorp Hotsjietonia is genoeg te beleven. In het dorp Hotjietinia wonen allemaal themafiguren en elk themafiguur heeft zijn of haar eigen eigenschappen en houden van verschillende dingen om te doen, te maken of te spelen (zie de stukjes van de themafiguren). Ook gaan de Bevers minimaal 2 keer een weekendje op kamp.

Bevers herken je aan hun rode blouse of t-shirt. Verder dragen ze net als alle andere Scouts een das met een dasring. Zo horen ze er echt bij.


HOTSJIETONIA is vernieuwd.

Om voor variatie in het programma te zorgen, werken we met activiteitengebieden. In het nieuwe spelaanbod zijn er acht activiteitengebieden, deze zijn voor elke speltak dezelfde:

 1. Uitdagende scouting technieken
 2. Expressie
 3. Sport & Spel
 4. Buitenleven
 5. Internationaal
 6. Samenleving
 7. Identiteit
 8. Veilig & Gezond

In Hotsjietonia vind je deze acht activiteitengebieden terug. De huizen van de bewoners staan in bepaald activiteitengebied. In het midden van het dorp vind je een dorpsplein met een vlaggenmast. Dit is het activiteitengebied Samenleving. Rondom dit dorpsplein vind je de andere activiteitengebieden. In het noorden bijvoorbeeld ligt het bos waar Bas Bos en Rebbel wonen. Een ideale plek voor buiten activiteiten (Buitenleven)! Aan de rand van het dorp stroomt ook een rivier; hier ligt de boot van Sterre en Steven aangemeerd. Sterre en Steven kunnen gemakkelijk wegvaren met de boot; dan kom je op andere locaties (Internationaal). Vlakbij de boot staat het huis van Stanley Stekker. Hier is plek genoeg om Uitdagende Scoutingtechnieken te doen. Ten zuiden van het dorpsplein vind je Expressie. Waar anders kun je dat doen dan bij het huis van Keet en Fleur Kleur? Helemaal aan de linkerkant van het dorp vind je het spelveld. Balkjes om op te lopen, een klimhuis om in te klimmen en af te glijden en natuurlijk gras, ideaal voor actieve Sport & Spel activiteiten. Noa hoort bij het activiteitengebied Identiteit. Hier kun je weer even bij jezelf komen of je verjaardag vieren. Met professor Plof in de buurt is het soms een beetje gevaarlijk, Rozemarijn let goed op de kinderen. Hier kun je een programma doen rondom Veilig & Gezond.


DE BEWONERS VAN HUIZE HOTSJIETONIA

Het dorp Hotsjietonia is de plaats waar de Bevers van Scouting Nederland spelen vanaf 2010.

In het Dorp Hotsjetonia vind je allemaal verschillende huizen. Hier wonen de dorpsbewoners van het dorp. Je vindt er Proffesor Plof en Rozemarijn, Rebbel en Bas Bos, stanley Stekker, Sterre Stroom en Steven Stroom, Keet Kleur en Fleur Kleur en Noa. Stuiter is meestal te vinden op het speelveld, maar vaak is hij ook op stap met een van de dorp bewoners. Sinds kort komen er elke zaterdag Bevers spelen in het dorp Hotsjietonia.

Stuiter is een 6 jarig kind en de hoofdfiguur in de verhalen over Hotsjietonia. De bevers kunnen zich identificeren met Stuiter, ze beleven de avonturen door de ogen van Stuiter. In de beschrijvingen wordt Stuiter dan ook niet specifiek beschreven en heeft ook geen eigen huis in het dorp, zodat iedere bever zichzelf er wel in kan herkennen. Stuiter is dol op spelletjes en houd er van om lekker actief bezig te zijn. Stuiter is altijd vrolijk (soms een beetje té enthousiast) en voor iedereen een echte vriend.

Rozemarijn is een leuke, gezellige en praktische vrouw. Ze is dol op bloemen, planten en koken en vindt het leuk als je op bezoek komt in haar boerderij. Ze helpt kinderen met het uitvoeren van hun plannen en is goed in improviseren. Ze kan soms wel een beetje overbezorgd zijn.
Activiteitengebied: veilig & gezond

Noa heeft donker lang golvend haar en ziet er een beetje oosters uit, ze maakt graag nieuwe vrienden. Je kunt bij haar ook lekker uitrazen of uithuilen. Noa is af en toe wel een beetje dromerig. In en om haar huis liggen overal kussens waar je lekker uit kunt rusten en niks hoeft te doen.
Activiteitengebied: Identiteit

Sterre Stroom is een stoere vrouw die houdt van kamperen en reizen. Ze is altijd in voor een speurtocht of gave activiteit. Ook op het water weet ze de weg te vinden. Ze heeft stapels fotoboeken van de verre reizen die ze gemaakt heeft en waar ze graag over vertelt. Sterre woont samen met haar broer Steven op een boot.
Activiteitengebied: Internationaal

Rebbel is een boerendochter die veel kletst en alles over iedereen weet. Een geheim bewaren, vindt ze moeilijk. Ze is de vrouw van Bas Bos en woont met hem in het boswachtershuisje. Ze is gek op dieren en verzorgt veel van de gewonde bosdieren die Bas mee naar huis neemt.
Activiteitengebied: Buitenleven

Keet Kleur is een tiener. Keet is een echte kunstenaar: ze is vrolijk, en er zit allemaal verf op haar kleding. Voor het dorp maakt ze de mooiste dingen en versieringen. Keet kan in haar creativiteit en enthousiasme ook wel een beetje ondeugend of brutaal zijn.
Activiteitengebied: Expressie

Bas Bos is de altijd bezige en sterke boswachter. Hij is bijna altijd wel in het bos te vinden en weet alles over de natuur. Bas kan alle vragen over planten en dieren beantwoorden. Bas neemt graag de leiding en is ook wel makkelijk uit de tent te lokken.
Activiteitengebied: Buitenleven

Stanley Stekker is de technische man van Hotsjietonia. Hij is gek op cijfers, schema’s en berekeningen. Overal probeert hij constructies voor te maken en originele oplossingen te verzinnen. Soms is hij een beetje verlegen of let hij te veel op details. Aan het huis van Stanley zie je meteen dat er een uitvinder woont. Gelukkig zijn alle gevaarlijke dingen goed opgeborgen. Stanley is stiekem verliefd op Noa.
Activiteitengebied: Uitdagende Scoutingtechnieken

Steven Stroom is de broer van Sterre. Steven is een jonge en actieve vent die allerlei leuke speurtochten uit kan zetten en kaart en kompas niet moeilijk vindt. Wel heeft hij last van angsten als hoogtevrees en is hij een beetje bang in het donker, maar samen met iemand durft hij bijna alles. Steven slaapt in een kooi met gordijntjes ervoor, zodat zijn zus geen last heeft van zijn bednachtlampje.
Activiteitengebied: Internationaal

Fleur Kleur is de moeder van Keet en is al net zo creatief als haar dochter. Ze vertelt allerlei verhalen, waarvan je nooit weet of ze nu wel of niet echt gebeurd zijn. Haar fantasie gebruikt ze ook voor haar eigen toneelstukken en ze naait haar eigen kleding in haar naaiatelier.
Activiteitengebied: Expressie

Professor Plof is de verstrooide professor met warrig haar en een witte jas. Professor Plof kan je helpen als je een oplossing zoekt voor een probleem. Hij ziet alleen niet altijd de gevaren in van zijn experimenten. Hij is de man van Rozemarijn en heeft de kas in de tuin van de boerderij ingepikt.
Activiteitengebied: Veilig & Gezond


BEVERS SPELEN SAMEN

In een groep kennen Bevers hun eigen manieren. Ze worden Bevermanieren genoemd. Bevermanieren liggen echter niet vast. Ze zijn speels en bevorderen vooral het groepsgevoel. Zo leren de Bevers spelenderwijs samen te werken. Bevermanieren die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen voldoen aan een aantal kenmerken:

Kinderen zijn dol op herhalingen. Ze willen een spelletje vaak opnieuw spelen of telkens hetzelfde verhaal horen. Wij zorgen dat deze herhaling ook in de Bevermanieren terug komt.
Door veel plezier te maken zorgen we ervoor dat de Bevermanieren leuk zijn, maar we maken ze daarom niet te lang of te formeel. We houden het speels. We laten alle kinderen samen meedoen aan de Bevenmanieren, of ze nu geïnstalleerd zijn of niet. Per slot van rekening zijn deze Bevermanieren bedoeld om het samenzijn te benadrukken. Door voor duidelijkheid te zorgen proberen we de kinderen te laten begrijpen waarom ze de Bevermanieren doen. Als je steeds weer verteld waarom je een bepaald lied zingt of een yell gebruikt, heeft het ook echt inhoud voor de kinderen.

OPENEN EN SLUITEN
De opening en sluiting maken de kinderen duidelijk: Nu gaan we echt beginnen of nu gaan we weer naar huis. Daarnaast geven de opening en sluiting een stimulans aan de ouders of verzorgers om de Bever op tijd te brengen en niet te vroeg op te halen. Het openen en sluiten doen we met een liedje.

DE LEIDING SPEELT MEE
De leiding van de Bevers spelen mee. Ze volgen trainingen en cursussen. Een serie handboeken ondersteunt de leiding bij het bedenken van het spel. Uw kind is bij Scouting in vertrouwde handen.

ONTDEKKINGSREIS OP MAAT
Voor iedere leeftijdsgroep is het Scoutingprogramma op maat gemaakt. Bevers blijven dichtbij huis en spelen veel en vrij. Maar helaas, ooit wordt je te oud voor de Bevers, en dan zal je overgaan naar de
Welpen.


INFORMATIE VOOR DE OUDERS

Hieronder zetten wij belangrijke informatie over de Bevers voor u op een rij:

Onze doelstelling: De kinderen spelenderwijs kennis laten maken met Scouting en het 'zelfstandig' verkennen van de wereld om hen heen.

Contributie: Uw kind mag vier keer komen kijken. Daarna gaat u contributie betalen. Kijk voor meer informatie over het lidmaatschap in het menu aan de linker kant onder het kopje:
Lidmaatschap. Informatie over de betalingen, krijgt u samen met het informatiepakket thuis gestuurd.

Kleding: Over de gehele wereld dragen alle Scouts, jong en oud een Scoutfit. Zo wordt de kleding genoemd die wij dragen. Dit doen wij om herkenbaar te zijn tegenover mensen van buiten de groep en ook om geen onderscheid te maken tussen arm en rijk. Ook de Bevers hebben een Scoutfit. Zij dragen de rode blouse en een groepsdas + dasring. Ook hebben de bevers beversinsignes. In de warme dagen mag er een rood T-shirt of poloshirt gedragen worden.

Het dragen van de kleding: Wij vragen u uw kind altijd in de Scoutfit te laten komen en zeker wanneer wij een dagje met de kinderen op pad gaan. Het is dan namelijk heel prettig voor ons om in een oogopslag te kunnen zien waar de kinderen zijn. Ook zit er op de mouw een naambandje van de groep. Als er iets is of de bevers weten niet waar wij zijn kan kunnen mensen ons om laten roepen als we bijvoorbeeld in een speeltuin zijn.

Deskundigheid: U wilt natuurlijk zeker weten dat uw kind bij ons in goede handen is. Daarom is het wellicht prettig om te weten dat alle leidinggevenden cursussen volgen bij Scouting Nederland. Deze cursussen staan geheel in het teken van leiding geven en zijn afgestemd op de leeftijdscategorie van de kinderen (een Bever vereist immers een andere benadering dan een Scout). Wij houden daarnaast zoveel mogelijk de norm aan van één leiding  voor vier kinderen.

Teamleider: Elke speltak heeft een eigen teamleider. Deze teamleider is de 'koppeling' tussen het leidingteam van de Bevers en het scoutingbestuur. Heeft u een klacht of een opmerking dan kunt u bij deze teamleider terecht. Als u dit niet met de leiding zelf wilt bespreken, dan kan de teamleider u tevens in contact brengen met de groepsbegeleider (-s) of een ander lid van ons scoutingbestuur. Bij de Bevers is Brigit Niermeyer de teamleidster.

Bijzonderheden: Wanneer u uw kind bij de scouting inschrijft, vragen wij u te vermelden of er enige bijzonderheden zijn waarvan het belangrijk is dat wij die weten. Hierbij moet u denken aan allergieën of het gebruik van medicatie. Maar ook andere zaken zijn voor ons van belang. Heeft u kind in bepaalde situaties (bijvoorbeeld wanneer het boos is) een bepaalde benadering nodig? Is uw kind gediagnosticeerd met ADHD of een vorm van autisme? Of is er een vermoeden van? Heeft uw kind soms driftbuien, heeft het regelmatig rustmomenten nodig, kan het last hebben van heimwee, etc, etc? Om uw kind een zo prettig mogelijke tijd te kunnen bieden, is het voor ons heel belangrijk om van dergelijke zaken op de hoogte te zijn. U beslist zelf wat u wel en niet verteld, maar hoe meer wij weten, hoe beter wij uw kind kunnen begrijpen en benaderen. De informatie die u ons verteld behandelen wij uiteraard altijd vertrouwelijk.

Afmelden: Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat uw kind een keertje niet kan komen. Wij vragen u dit van tevoren wel even te melden, zodat we hier rekening mee kunnen houden. U kunt ons dan even een mailtje sturen of even bellen. De telefoonnummers en het emailadres staan vermeld in brieven die wij geregeld aan uw kind meegeven.

Zelf even kijken: De eerste keer dat uw kind komt kijken bent u zelf ook van harte welkom om te blijven tijdens de opkomst. U kunt dan zelf zien hoe alles in zijn werk gaat. De volgende opkomsten vragen wij u echter vriendelijk om niet meer te blijven kijken. Dit kan soms namelijk voor onrust bij andere kinderen zorgen en vaak werkt het ook zo dat als kinderen hun ouders niet meer zien en druk bezig zijn, ze ook geen tijd hebben om aan eventuele heimwee te denken.

Installatie: Als uw kind bij de Bevers is wordt hij of zij geïnstalleerd. Dit is een feestelijk en officieel gebeuren waarbij papa's en mama's, opa's en oma's en broertjes en zusjes van harte uitgenodigd zijn. Ook filmcamera's en fototoestellen zijn van harte welkom. De bevers die geïnstalleerd worden krijgen de insignes opgespeld en de das en dasring omgedaan.
Zij horen dan helemaal bij de groep en zijn officieel Bever! U krijgt vanzelf te horen tijdens welke opkomst de installatie plaatsvindt.

Weekendjes: De Bevers gaan nog geen hele week op kamp, daar zijn zij simpelweg nog te jong voor. Wel wordt er een- of tweemaal per jaar een weekendje gehouden (zomer- en winterkamp). De Bevers slapen dan een of twee nachtjes op het clubhuis en soms ergens anders. We doen dan allerlei leuke dingen met op zaterdag vaak een groot uitstapje.

Overvliegen: Aan het begin van het nieuwe jaar gaan alle oudste leden binnen de groep over naar een volgende speltak. Dit heet "overvliegen" en dit vindt meestal plaats op een zaterdag in oktober. Wij nemen op die dag afscheid van onze oudste Bevers (van zeven jaar), waarna ze welkom worden geheten bij hun nieuwe speltak. De volgende groep biedt uw kind activiteiten aan die goed aansluiten bij zijn of haar leeftijd. Zij maken daar rustig kennis met de andere kinderen, de leiding en het nieuwe thema. De Bevers vliegen dan over naar de Welpen (van 10.00 uur tot 12.00 uur) of naar de Esta's (van 14.00 uur tot 16.00 uur). Tegen de tijd dat uw kind gaat overvliegen bekijken we samen naar welke groep uw kind het beste kan gaan.

Wilt u meer informatie over de Bevers van de Nico Steenbeek Groep? mail dan naar:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of u kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Bel hiervoor of op dinsdagavond (vanaf 20.00 uur) of op zaterdagochtend (voor 10.00 uur of na 12.00 uur) met: 030-6876722.

 

Komende Activiteiten

Geen evenementen